Iacob Victor - Atestat Informatică
Criza Rachetelor Cubaneze
Profesor Îndrumator - Marius Ududec
IMPLICAREA LUI VASILI ARKHIPOV
Pe 27 octombrie 1962, în timpul crizei rachetelor din Cuba, un grup de unsprezece distrugătoare ale Marinei Statelor Unite și portavionul USS Randolph au localizat submarinul sovietic B-59, înarmat cu rachete nucleare, în apropiere de Cuba. În ciuda faptului că erau în apele internaționale, americanii au început sa arunce încărcături explozive de adâncime, explozivi destinați pentru a forța submarinul să vină la suprafață pentru identificare. Nu a existat nici un contact de la Moscova pe o durata de câteva zile și, cu toate că echipa submarinul a interceptat transimisii radio civile din SUA ulterior, când subamrinul B-59 a început încercarea de a ascunde de urmăritorii săi, adâncimea a fost prea mare pentru a monitoriza orice trafic radio. Cei de la bord nu știau dacă războiul a izbucnit sau nu. Căpitanul submarinului, Valentin Savitsky Grigorievitch, a decis că un război ar fi început deja și a vrut să lanseze o torpilă nucleară.
Spre deosebire de alte submarine din flotila, trei ofițeri de la bordul B-59 trebuiau să fie de acord în unanimitate să autorizeze o lansare nucleară: Captain Savitsky, ofițerul politic Ivan Maslennikov Semonovich, și al doilea în comandă Arkhipov. De obicei, submarine rusești înarmați cu "arma specială" necesară doar autorizatia căpitanul pentru a obține autorizația de ofițerul politic pentru a lansa o torpilă nucleară. Cu toate acestea, datorită poziției Arkhipov ca și comandant al flotilei, căpitanul submarinului B-59 a trbuit să obțină și aprobarea lui Arkhipov. Un argument a izbucnit, în care doar Arkhipov era împotriva lansării.
Chiar dacă Arkhipov era al doilea în comandă în submarinul B-59, el a fost în comanda, de fapt, a întregii flotile de submarine, inclusiv B-4, B-36 și B-130, și egal în rangul căpitanului Savitsky. Potrivit autorului Edward Wilson, reputația Arkhipov a fost câștigată din comportamentul său curajos în anul precedent, când de asemenea a ajutat la rezolvarea unui incident. Arkhipov în cele din urmă l-a convins pe Savitsky sa ridice submarinul la suprafață și să așteapte ordine de la Moscova. Acest lucru a dus la evitarea unei lupte nuclear care, probabil, ar fi urmat dacă arma nucleară ar fi fost lansată. Bateriile submarinul erau foarte scăzute și aer condiționat nu mai funcționa astfel submarinul a fost nevoit să iasă la suprafață în mijlocul urmăritoriilor săi din SUA și să se îndrepte acasa.